5/9/08

La recollida de brossa a la Part Alta

Seguidament, reproduïm la carta (i algunes fotos que l'acompanyen) que una veïna de la Part Alta ha enviat al president de l'Associació de Veïns. Crec que coincidim amb quasi tot el que indica, i, malgrat que estem treballant en el tema, una estiradeta d'orelles, de tant en tant, també va bé. Entenc que val la pena penjar-la en aquest blog perquè tothom que hi entri la vegi. En tot cas, invitar la Dolors a que ens ajudi a exigir i proposar solucions per aquesta problemàtica.


Sr. Gabriel Coy

President de l’Associació de Veïns de la Part Alta

Senyor,

El meu nom és Dolors Duc, i sóc veïna de la Part Alta. M’adreço a vostè com a president de l’Associació de Veïns de la Part Alta per demanar el seu interès i ajut en un greu problema que patim des de fa uns mesos.

Aquest problema no és altre que la recollida de les escombraries a la Part Alta. Com vostè sap, l’Ajuntament de Tarragona va enretirar la majoria de contenidors dels carrers i va instaurar un nou horari de recollida mitjançant la instal·lació, a les 20h, en uns punts concrets (normalment, on abans estaven els fixos), d’uns contenidors que, posteriorment, es retiren a les 24h.

Aquests sistema es va mostrar, des del primer moment, totalment ineficaç i molt perjudicial pels qui vivim a la Part Alta, principalment per quatre motius:

  1. Que l’Ajuntament no compleix de manera estricta amb els horaris d’instal·lació i retirada dels contenidors; sobretot, en la instal·lació; rarament trobes els contenidors col·locats a les 20h. Tot sovint, no hi són ni a les 20.30h o les 20.45h.
  1. Que el número de contenidors que s’instal·len és clarament insuficient. Això provoca que quedin mal tancats, per estar massa plens, i que trobis bosses i bosses acumulades als voltants.
  1. Que no es posa cap contenidor de reciclatge per al vidre, el cartró i el plàstic. Si vols reciclar, has d’anar a buscar els contenidors d’aquesta mena que estan instal·lats de manera fixa, i que també són del tot insuficients, tant en número com en ubicació.
  1. Finalment, i és el motiu més greu, per l’alt grau d’incivisme de molts habitants i restauradors de la Part Alta que, a manca de contenidors durant el dia, deixen les bosses d’escombraries i altres deixalles al carrer, a qualsevol hora.

Tot això dóna com a resultat que, en diferents punts de la Part Alta, es poden trobar, durant tot el dia, bosses d’escombraries dipositades al carrer. I no precisament poques. Per molt que els brossaires les vagin retirant de quan en quan, sempre se’n troben perque les van deixant contínuament.


Les conseqüències són evidents: la imatge tercermundista i denigrant de brutícia i deixadesa, tant pels veïns com pels turistes; les pudors; la insalubritat deguda a la descomposició de les restes orgàniques; els insectes; i, el que és més greu, l’aparició, darrerament, de rates i ratolins pels carrers.

He volgut adreçar-li aquesta carta perque jo, com a veïna, estic realment preocupada, cansada i fastiguejada d’aquesta situació, i perque no sé si tan l’Ajuntament com l’Associació són conscients d’aquesta realitat.

Tinc la impressió que la Part Alta no té un sistema unificat de recollida de brossa. Es poden trobar contenidors soterrats (Pl. de la Font); es poden trobar contenidors fixos al carrer (Passeig de Sant Antoni, Pl. del Pallol, C. Trinquet Nou, C. Pare Iglesias, Pgte. dels Àngels), on es poden deixar les bosses d’escombraries a qualsevol hora del dia o de la nit; i, finalment, hi ha punts on s’han tret aquests contenidors fixos i se’n col·loquen de mòbils ens un horari determinat. Això pot crear confusió i greuges comparatius entre els veïns.

Li demano que, en la mesura en què això afecti les competències de l’Associació i la seva interlocució amb l’Ajuntament, i el més aviat possible, es busquin les solucions pertinents per tal que la Part Alta, a manca de contenidors soterrats, tingui una recollida de brossa racional, cívica i neta.

He adreçat aquesta mateixa carta a l’alcalde de la ciutat, senyor Ballesteros; a la consellera de Sostenibilitat, Medi Ambient i Salut, senyora Crespo; al conseller de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, senyor Castillo, i a la regidora de zona de la Part Alta, senyora Rossell, amb les fotografies adjuntes.

Atentament,

Dolors Duc

Tarragona, 5 de setembre de 2008

2 comentaris:

Joan ha dit...

Què en penseu de la informació que ha sortit a TotTarragona.cat?

Esperava que en fessiu ressò

Junta de l'Associació ha dit...

Ens en fem ressò en el post d'avui. Crec que és força interessant però cal veure el projecte amb previsions, horaris, etc.